Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Ενημέρωση Επιπλοκές διαβήτη
Επιπλοκές διαβήτη τύπου 1 & τύπου 2
Επιπλοκές απο σακχαρώδη διαβήτη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2009 11:51

Τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν να εμφανίσουν μακροχρόνιες και σοβαρές επιπλοκές αν δεν ρυθμίζουν καλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους. Όσο καλύτερα ρυθμίζετε τα επίπεδα της γλυκόζης, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναπτύξουν μακροχρόνιες επιπλοκές.

Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι απλά τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη απλά κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν είναι σωστά ρυθμισμένα θα πάθουν τις επιπλοκές που αναλύονται παρακάτω..

Αντίθετα, όπως έδειξε και μια μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον διαβήτη (που ονομάστηκε Μελέτη για τη Ρύθμιση και τις Επιπλοκές του Διαβήτη), τα παιδιά που κάνουν καλή διατροφή και ασκούνται, όπως πρέπει να κάνουν τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη με αποτέλεσμα να τους γίνεται τρόπος ζωής και όταν μεγαλώσουν, κινδυνεύουν λιγότερο από παιδιά που κάνουν καθιστική ζωή και δεν προσέχουν καθόλου την διατροφή τους.

Περισσότερα...
 
Yπογλυκαιμία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2009 13:08

Μόνο όταν ακολουθείτε αγωγή με ινσουλίνη ή δισκία σουλφονιλουριών χρειάζεται να ανησυχείτε για την υπογλυκαιμία. Αν ο διαβήτης σας ελέγχεται απλώς μόνο με δίαιτα ή αν παίρνετε διγουανίδια ή ακαρβόζη, δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.  Υπογλυκαιμία σημαίνει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα· σε ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη, τα επίπεδα της γλυκόζης δεν μειώνονται ποτέ πολύ κάτω από τα 3,5 χιλιοστά του γραμμομορίου ανά λίτρο. Κι αυτό, γιατί το φυσικό σύστημα ελέγχου τους θα διαισθανθεί την πτώση και θα διορθώσει την κατάσταση σταματώντας την έκκριση της ινσουλίνης και αποδεσμεύοντας άλλες ορμόνες όπως η γλυκαγόνη, που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το άτομο θα αρχίσει να αισθάνεται πείνα και θα κάνει τη σωστή κίνηση τρώγοντας και άρα αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Όταν παίρνετε ινσουλίνη ή σουλφονιλουρίες, αυτό το σύστημα ανάδρασης δεν λειτουργεί. Εφόσον πήρατε ινσουλίνη ή ενισχύσατε την παραγωγή της με δισκία, δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία· κατά συνέπεια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μειώνονται διαρκώς έως ότου λάβετε κάποια τροφή υπό μορφή υδατανθράκων. Καθώς τα επίπεδα της γλυκόζης μειώνονται, προκαλείται συνήθως μία ποικιλία προειδοποιητικών συμπτωμάτων (δείτε παρακάτω). Η υπογλυκαιμία είναι επικίνδυνη διότι η φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γλυκόζη. Αν τα επίπεδά της μειωθούν πάρα πολύ, ο εγκέφαλος αρχίζει να λειτουργεί λιγότερο καλά και παράγει τα συμπτώματα που περιγράφονται πιο κάτω. Αν τα επίπεδα μειωθούν ακόμα περισσότερο, μπορεί να επέλθει απώλεια αισθήσεων (κώμα).

Περισσότερα...
 
Επιπλοκές απο σακχαρώδη διαβήτη στα μάτια PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Ιανουάριος 2009 12:40

O σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας με διάφορους τρόπους αν δεν ρυθμίζεται σωστά, προκαλώντας από μία προσωρινή διαταραχή της όρασης μέχρι αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη της φωτοευαίσθητης στοιβάδας στο πίσω μέρος του ματιού).

Για να προλάβετε επιπλοκές στα μάτια, να ελέγχετε όσο το δυνατόν καλύτερα το διαβήτη και να στα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη επιβάλλεται μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο τους προληπτικά, τουλάχιστον κάθε 2 έτη.

Περισσότερα...
 
Επιπλοκές σακχαρώδη διαβήτη στα πόδια PDF Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 04 Ιανουάριος 2009 12:55

Πρέπει να έχετε επίγνωση των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει ο διαβήτης στα πόδια σας και του τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο βλάβης. Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από διαβήτη δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τα πόδια τους, αλλά ακόμα και εκείνα που αντιμετωπίζουν, μπορούν να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης με τη σωστή φροντίδα των ποδιών τους. Η καλή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια θα συμβάλλει στη διατήρηση της αντοχής των ιστών και εσείς μπορείτε να συμβάλλετε σε αυτό με τη σωστή διατροφή, την καλή ρύθμιση του διαβήτη σας και την αποχή από το κάπνισμα. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν καλά και ότι το κούμπωμα τα κρατά στη θέση τους χωρίς να τρίβονται. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να φροντίσετε τα πόδια σας και να αποφύγετε τις τέσσερις αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης:

Περισσότερα...
 
Επιπλοκές απο σακχαρώδη διαβήτη στα νεφρά PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 03 Ιανουάριος 2009 13:05

Oι νεφροί λειτουργούν ως μεγάλα φίλτρα και ένας από τους ρόλους τους είναι να αποβάλουν το περίσσιο νερό και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. O διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτά τα φίλτρα λόγω της συσσώρευσης γλυκόζης στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τα αποτελούν.

Είναι κάτι σαν να μεγαλώνει κανείς τις τρύπες ενός φίλτρου για το τσάι: το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο και η φθορά αυτή επιτρέπει σε ουσίες που φυσιολογικά θα συγκρατούνταν να περάσουν στα ούρα σας. Μία από τις ουσίες που εμφανίζονται στα ούρα όταν τα φίλτρα φθαρούν είναι η πρωτεΐνη, και μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη που καλείται λευκωματίνη εμφανίζεται στα ούρα σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της διαβητικής νεφροπάθειας. Η ύπαρξη λευκωματίνης στα ούρα ονομάζεται και λευκωματινουρία. Στις ημέρες μας, υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία πολύ μικρής ποσότητας λευκωματίνης στα ούρα (μικρολευκωματινουρία).

Περισσότερα...
 


Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 120 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?