Skip to content

Greek Danish Dutch English French German Italian Spanish

Το πρώτο Ελληνικό portal για τον νεανικό διαβήτη τύπου 1 στην Ελλάδα!

Αρχική Ενημέρωση Έρευνα διαβήτη
Έρευνα για τη θεραπεία του διαβήτη
Εμβόλιο γρίπης: Τα σημεία τριβής και σύγκλισης των επιστημόνων PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Δεκέμβριος 2009 17:30

Μετά την εμφάνιση θανατηφόρων περιστατικών γρίπης Η1Ν1, παρασκευάστηκε εμβόλιο, που προκάλεσε θύελλα διχογνωμιών σε όλο τον κόσμο. Η πρώιμη διοχέτευση του εμβολίου στην αγορά λόγω της πανδημίας πριν ολοκληρωθούν πλήρως ορισμένες κλινικές μελέτες που ευρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και αφορούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του σκευάσματος, δίχασε την επιστημονική ιατρική κοινότητα και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με πλούσια επιχειρήματα και από τα δύο στρατόπεδα.

Περισσότερα...
 
Πιο κοντά σε εμβόλιο κατά του παιδικού διαβήτη PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Απρίλιος 2009 14:42

Οι κοινοί ιοί ενδεχομένως να ευθύνονται για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες που γεννούν ελπίδες για τη δημιουργία ενός προληπτικού εμβολίου κατά του διαβήτη τύπου 1 για παιδιά.


Η πρώτη μελέτη ανήκει στους ειδικούς του Βασιλικού Θεραπευτηρίου στη Γλασκώβη, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι εντεροϊοί που προκαλούν συνήθως κρυολογήματα, διάρροιες και εμετούς, ανιχνεύονταν πολύ συχνά στο πάγκρεας νεαρών που είχαν πεθάνει από διαβήτη τύπου 1, αλλά όχι στο πάγκρεας υγιών ατόμων.
Περισσότερα...
 
Αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης νέων φαρμάκων διαβήτη PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 31 Ιανουάριος 2009 18:25

Πιο αυστηρά από εδώ και στο εξής θα είναι τα κριτήρια έγκρισης νέων φαρμάκων για τον διαβήτη.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορισμένα από αυτά -όπως αυτό που περιέχει την ουσία rosiglitazone- αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους διαβητικούς. Η ανακοίνωση του οργανισμού για αλλαγή της πολιτικής του όσον αφορά την έγκριση των φαρμάκων για τον διαβήτη έχει στόχο να αυξήσει την ασφάλεια των γιατρών και των ασθενών. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οργανισμός, θα αυξήσει και το κόστος δημιουργίας των φαρμάκων που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα για τις φαρμακοβιομηχανίες. «Τα φάρμακα που μειώνουν το σάκχαρο στον οργανισμό αλλά αυξάνουν τους κινδύνους για την καρδιά κάνουν περισσότερο κακό από καλό», λέει η Dr. Mary Parks, επικεφαλής του τομέα του οργανισμού που ελέγχει τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Περισσότερα...
 
Έρευνα για τη θεραπεία του διαβήτη PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 08 Ιανουάριος 2009 11:16
Τεχνητό πάγκρεας και μεταμόσχευση παγκρεατικών νησιδίων από εμβρυονικά βλαστοκύτταρα: αυτά είναι τα δύο νέα «όπλα» υπερυψηλής τεχνολογίας τα οποία αναμένεται σύντομα να ενισχύσουν την θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών στη μάχη κατά του νεανικού σακχαρώδη διαβήτη.

Στα δύο αυτά «όπλα», τα οποία πλέον βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την τελική τους μορφή και τη χρήση τους σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας που πάσχουν από την πάθηση, οι ερευνητές και οι κλινικοί γιατροί στηρίζουν πολλές ελπίδες για την καταπολέμηση του σακχαρώδη διαβήτη. Μιας πάθησης που αφορά περισσότερους από το 7% των συνανθρώπων μας σε διεθνές επίπεδο, και της οποίας οι διαστάσεις αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μέρα 35 παιδιά διεθνώς διαγιγνώσκονται με την πάθηση ενώ πάνω από 4.000 Ελληνόπουλα υποφέρουν από νεανικό διαβήτη. Αρωγός στη διεθνή προσπάθεια πρόληψης, καταπολέμησης και θεραπείας του νεανικού διαβήτη είναι το Ίδρυμα Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF) το οποίο δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια στην έρευνα κατά της νόσου.
Τα παραπάνω επεσήμαναν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ιδρύματος Έρευνας για το Νεανικό Διαβήτη (JDRF) Hellas κ. Α. Παπανικόλα, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, παθολόγος, διαβητολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Α. Μητράκου, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής και επιστημονικά υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α Κυριακού» κ. Α. Βαζαίου και ο υπεύθυνος Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Βιολογίας Βλαστοκυττάρων, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών κ. Α. Γαβαλάς .

Περισσότερα...
 


Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 146 επισκέπτες συνδεδεμένους

Είσοδος Μελών

Follow us on Twitter

Πρόσφατα Forum Posts

Δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις προς εμφάνιση

Δημοσκόπηση

Ποιον μετρητή έχετε?